Klassieke Homeopathie uitleg

Klassieke Homeopathie

Klassieke homeopathie is een natuurlijke behandelmethode, dat het herstel van de mens stimuleert en versterkt op een natuurlijke manier. Het stimuleert het zelfgenezend vermogen. Homeopathische middelen geven het lichaam een stimulans om zichzelf weer te herstellen, om weer in balans te komen. Bij een lichte verstoring zoals een verkoudheid, heeft u meestal geen medicijnen nodig om weer gezond te worden, omdat uw zelfgenezend vermogen in staat is dit op te lossen. Bij gezonde mensen is het afweersysteem in staat allerlei virussen, bacteriën en ziekteverwekkende organismen in bedwang te houden. Bij meer ernstige klachten echter is het zelfgenezend vermogen zodanig ontregeld, dat het lichaam hulp nodig heeft om weer in balans te komen.

Geschiedenis

Hippocrates, de grondlegger van de geneeskunde, beweerde 2500 jaar geleden al dat je niet de ‘ziekte’ maar de ‘zieke’ moet behandelen. Ziekteverschijnselen of symptomen zijn reacties van het lichaam om schadelijke invloeden te overwinnen. Hij ging uit van de gedachte dat je het gelijke met het gelijkende moet genezen. De Duitse arts Samuel Hahnemann vertaalde de gedachte van Hippocrates naar het Latijn: ‘Similia Similibus Curentur’ oftewel ‘het gelijke wordt met het gelijkende genezen’. Dat wil zeggen dat een middel precies die ziekte symptomen kan genezen, die hetzelfde middel oproept bij een gezond iemand.

Samuel Hahnemann, een Duitse arts die leefde van 1775 tot 1843, ontwikkelde de homeopathie verder. Hij ontdekte dat een stof van een plant, dierlijk of mineraal product, na inname bepaalde vergiftigingsverschijnselen teweeg kan brengen. Na dertien jaar onderzoek nam hij een volgende stap in ontwikkeling van de homeopathie. Hij verdunde de stoffen om de giftige werking uit te schakelen en testte ze. Hij noemde deze geneeskunst Homeopathie naar het oud Griekse homoios (gelijke) en pathos (lijden).